chapter02.jpg

Projekt „Arheološki park Vižula“ (2017. – 2019.) odnosi se na integrirano ulaganje u uređenje poluotoka Vižule kao arheološkog parka za posjetitelje te u razvoj turističkih sadržaja, infrastrukture i sustava upravljanja i promocije temeljenih na kulturnoj baštini. Financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nositelj projekta je Općina Medulin, a na projektu je kao partner sudjelovao i Hrvatski restauratorski zavod, koji je proveo aktivnosti istraživanja podvodnog dijela arheološkog nalazišta.  

Među brojnim promotivnim aktivnostima koje su partneri provodili s ciljem jačanja vidljivosti projekta, svakako valja izdvojiti dokumentarni film „Tajna Vižule“ koji je pretpremijerno prikazan 15. travnja u Arheološkome muzeju u Zagrebu. Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije, pod autorskim perom scenaristice i urednice projekta Vesne Jurić-Rukavine i redatelja Ivice Dleska. „Tajna Vižule“ govori o istraživanju antičke vile smještene na poluotoku Vižuli u Medulinskom zaljevu. Film u trajanju od 50 minuta (naratorica Sara Stanić) snimljen je 2018. godine, tijekom aktivnog istraživanja na arheološkom nalazištu čije je proučavanje arheolozima već više od pola stoljeća pravi izazov. Autorski tim dokumentarnoga filma na predstavljanju je istaknuo da ostvarivanje filma ne bi bilo moguće bez potpore Općine Medulin, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Arheološkog muzeja Istra u Puli, Arheološkog muzeja u Zagrebu i Austrijske akademije znanosti. Sugovornici u filmu redom su istaknuti arheolozi: Kristina Džin, Igor Miholjek, Darko Komšo, Zrinka Ettinger Starčić i Nives Doneus. Na pretpremijeri filma govorili su ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić, autorica, scenaristica i urednica projekta Vesna Jurić-Rukavina, urednik Dokumentarnog programa HTV-a Vladimir Brnardić, Nenad Pokos u ime Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše, načelnik Općine Medulin Goran Buić i pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica. Sljedeće je prikazivanje planirano 12. lipnja 2019. na svečanosti otvorenja Arheološkog parka Vižula, nakon čega slijedi i prikazivanje na Hrvatskoj radioteleviziji.

Stručnu prezentaciju projekta obavili su članovi arheološkog tima s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Hrvatskog restauratorskog zavoda na međunarodnom kongresu „Sense and Sustainability - International Conference on Archaeology and Tourism“, koji se održao od 6. do 10. svibnja u Zagrebu. Predavanje „Archaeological park Vižula – innovation, synergy, sustainability“ održao je Pavle Dugonjić u velikoj dvorani Matice hrvatske. Ukratko je predstavljen dosadašnji rad na kopnenom i podvodnom dijelu arheološkog nalazišta, a istaknute su neinvazivne metode istraživanja i primjena novih tehnologija u istraživanju i dokumentiranju antičke vile na Vižuli.

Oba su događanja najava svečanoga otvorenja Arheološkog parka Vižula koje će se održati u Medulinu 12. lipnja u 18 sati. Više informacija o programu možete pronaći na mrežnim stranicama Općine Medulin na www.medulin.hr.

Pozivnica (PDF)

Go to top