chapter06.jpg

Partneri na projektu Claustra organizirali su manifestaciju Rimski dan, održanu po prvi put u Rijeci 6. lipnja 2015. Gradom su šetali legionari, trgovalo se robovima, borili su se rimski vojnici, klesari su klesali, kovači kovali, oživjela je starorimska tržnica, dame su uživale pijući vino s medom i uljepšavajući se novim „rimskim“ frizurama, a djeca su igrala igre kojima su se zabavljali najmlađi prije tisuću i šesto godina.

Ideja manifestacije je podsjećanje na život starih Rimljana te osvješćivanje šire zajednice o vrijednosti obrambenih rimskih bedema Clustre. Atmosfera tog vremena dočarana je na pet lokacija u centru grada: Koblerov trg, arheološki park Principij, Bazarigov prolaz, ulica Kalvarija te Trg Grivica. Na svim lokacijama posjetitelje su pričom i vodstvom dočekivali interpretatori. Osim interpretatora, oživljavanje starog Rima kroz kreativne radionice podržali su i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

U nastavku projekta, tijekom srpnja i kolovoza 2015. bit će postavljena izložba o Claustri u Rijeci, Opatiji, Klani i Ljubljani.

Izvještaj s Rimskog dana u Rijeci

Go to top