chapter01.jpg

Hrvatski restauratorski zavod ima čast pozvati vas na predavanje Ivana Viđena „Dubrovački lazareti: prvorazredan spomenik zdravstvene kulture“ u utorak, 11. lipnja 2019. godine u 19.30 sati (Art radionica Lazareti, Frana Supila 8, Dubrovnik).

Predavanje će se održati u sklopu edukativnih aktivnosti za javnost koje organizira Hrvatski restauratorski zavod unutar projekta “Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija”. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s deset partnera. Projekt sufinancira Europska unija Operativnim programom „Konkurentnost i kohezija“, poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije „Priprema i provedba integriranog razvojnog programa temeljenog na obnovi kulturne baštine“.

Dubrovački lazareti: prvorazredni spomenik zdravstvene kulture

U Dubrovniku je donesena, čini se, prva odluka o utemeljenju karantene u povijesti europskoga zdravstva, vjerojatno potaknuta pandemijom kuge tijekom 14. stoljeća. Veliko vijeće 23. srpnja 1377. godine donijelo je odluku da oni koji dolaze iz kugom zaraženih krajeva ne smiju ući u Dubrovnik. Udaljenost prvotno predviđenih položaja za tu namjenu potaknula je sredinom 15. stoljeća osnivanje lazareta na Dančama. No zbog nedovoljnog kapaciteta, dubrovačka vlada odlučila je 1534. godine podignuti veću karantensku građevinu na otoku Lokrumu, koja iz strateških razloga nikad nije dovršena. Problem karantene za rastuću trgovinu i promet putnika ostao je još dugo neriješen, pa su radovi na izgradnji lazareta na Pločama počeli tek 1627. i trajali do 1647. godine.

Karantena (lazareti) u starom Dubrovniku bila je ponajprije institucija, a ne građevina, premda je sklop zgrada na Pločama danas postao njezin sinonim. S obzirom na iznimnu gospodarsku i stratešku važnost Lazareta za Dubrovnik, sklop je za trajanja Dubrovačke Republike bio dobro i redovito održavan iz državnih sredstava.

Lazareti, uz kratkotrajni prekid u vrijeme francuske okupacije, zadržavaju funkciju i tijekom austrijske vlasti, a prema arhivskim spisima čini se da su ukinuti oko 1872. godine. Nakon toga su dugo bili prepušteni degradaciji te su se između dva svjetska rata čak bila pojavila mišljenja da taj vrijedni kompleks treba srušiti i na njima izgraditi hotel. Ipak, prepoznata je povijesna i arhitektonska vrijednost Lazareta i oni su sačuvani te su obnavljani postupno, pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.

Danas je prostor sâm, gotovo spontano, pronašao možda ponajbolju namjenu i korisnike, a to su neprofitne kulturne udruge. Tako bi Lazareti, uz ulaganja i potporu programa, mogli biti istinsko kulturno središte Dubrovnika.

Go to top