chapter08.jpg

 

Okupljanjem predstavnika svih ustanova partnera 20. i 21. rujna 2017. u Hrvatskoj započela je provedba međunarodnog projekta suradnje “Tragom umjetnosti obitelji Straub”, koji kroz program Kreativna Europa sufinancira Europska komisija.

TrArS je usmjeren istraživanju oltara, propovjedaonica i skulptura kiparske obitelji Straub, čiji su članovi u 18. stoljeću djelovali u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Pored istraživanja utjecaja migracija na umjetničko oblikovanje, projekt je usmjeren i suvremenim politikama očuvanja kulturne baštine, uspoređujući i preispitujući prošle, sadašnje i buduće strategije restauriranja umjetnina obitelji Straub u europskim zemljama različite legisltive i prakse.

Na pripremnom sastanku u Zagrebu partneri su izložili stanje u vlastitim zemljama, nakon čega je dogovoren sastav manjih radnih grupa koje će tijekom trajanja provedbe projekta istraživati pojedine podteme.

Sastanak u Zagrebu nadopunjen je zajedničkom “terenskom” vježbom. Analiza i diskusija odvijale su se crkvi Žalosne Majke Božje u Prepolnom, u crkvi Blažene Djevice Marije u Taborskom, u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu i u crkvi Majke Božje Snježne u Belcu.

Fotoalbum

Nekoliko dana poslije, 4. i 5. listopada, Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) održala je u Bruxellesu grupno i pojedinačno savjetovanje s voditeljima projekata iz spomenutog natječaja Europske komisije. Sudjelovale su predstavnice iz Hrvatskog restauratorskog zavoda kao vodećeg partnera projekta TrArS.

Go to top