chapter05.jpg
Nalazite se ovdje: Zavod

O Zavodu

Adresa

Nike Grškovića 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel. +385-(0)1-4684-599
Faks +385-(0)1-4683-289
E-mail Ova je e-mail adresa je zaštićena od spam-robota. Morate uključiti Javascript da biste je vidjeli.

Djelatnost

Hrvatski restauratorski zavod utemeljen je 1996. godine uredbom Vlade Republike Hrvatske o spajanju javnih ustanova konzervatorsko-restauratorskih djelatnosti u vlasništvu Republike Hrvatske: Zavoda za restauriranje umjetnina (utemeljen godine 1948.) i Restauratorskog zavoda Hrvatske (utemeljen godine 1966.).

Osnovna djelatnost Zavoda je konzerviranje i restauriranje nepokretnih kulturnih dobara (graditeljskog naslijeđa, zidnih slika i mozaika, kamene plastike, štukatura), pokretnih kulturnih dobara (štafelajnog slikarstva, drvene polikromirane skulpture, umjetnina na papiru i od kože, namještaja, predmeta od tekstila i metala), arheološke baštine te drugih predmeta kulturnog, povijesnog ili tehničkog značaja.

Uz ravnatelja, kojeg na prijedlog ministra kulture imenuje Vlada Republike Hrvatske, Zavodom upravlja Upravno vijeće koje imenuje ministar. Zavod se financira iz državnog proračuna, a neposredno surađuje s Konzervatorskim odjelima Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske te sa stručnim i znanstvenim ustanovama u Hrvatskoj i u inozemstvu, u svrhu rješavanja svojih zadaća istraživanja, konzervatorsko-restauratorske zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Kratak filmski pregled djelatnosti i lokacija Hrvatskoga restauratorskog zavoda, snimljen povodom petnaeste obljetnice osnutka (2012), pogledajte ovdje.

Povijesni razvoj

Osnivanjem Restauratorskog zavoda u okviru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 1948. g., splitske radionice 1954. pri Konzervatorskom odjelu u Splitu, potom i zadarske 1958. pri zadarskom odjelu HAZU-a stvoreni su temelji za sustavnu konzervatorsko-restauratorsku djelatnost u Hrvatskoj. Važan razvojni poticaj djelatnost dobiva osnivanjem Restauratorskog zavoda Hrvatske u Zagrebu 1966. g. koncipiranog kao središnja konzervatorsko-restauratorska ustanova koja sjedinjuje zaštitne radove na graditeljskoj i ukupnoj umjetničkoj baštini s prirodoslovnim laboratorijem u svojem sastavu. Dvadesetak godina poslije Zavod za restauriranje umjetnina, ranije pod nazivom Restauratorski zavod HAZU, otvara prvi odjel izvan Zagreba i to za istarsko-primorsku regiju u Vodnjanu i Juršićima.

Ratna agresija na Hrvatsku 1991. g., praćena razaranjem kulturne baštine, zaoštrila je problem ubrzanog razvoja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti. U dvorcu Batthyány u Ludbregu osposobljen je prostor za središnji depo evakuiranih umjetnina i atelje za njihovo konzerviranje i restauriranje uz posebno uređene prostore za stručne skupove i odvijanje programa međunarodne suradnje, dok je u Dubrovniku obnovljen ljetnikovac Stay za potrebe tamošnjeg restauratorskog odjela. U osječkoj Tvrđi otvoren je Restauratorski odjel uz prostore za smještaj i poticanje tradicijskih zanata.

Prekretnica u restauratorskoj djelatnosti uslijedila je odlukom Vlade Republike Hrvatske iz 1996. g. o spajanju Zavoda za restauriranje umjetnina i Restauratorskog zavoda Hrvatske pod nazivom Hrvatski restauratorski zavod. Uz sjedište Uprave Zavoda, specijalizirani odjeli i radionice za konzervatorsko-restauratorske radove na pojedinim vrstama umjetnina smješteni su u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, Ludbregu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Vodnjanu i Juršićima.